(743 S. K. m. 581)
Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Borçka Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 18.6.1991 gün ve 1988/130 E. 1991/110 K. sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin 23.11.1992 gün ve 1992/2478-10033 sayılı ilamı:
(... Dava, müşterek muristen kalan taşınmaza elatmanın önlenmesi isteminden ibarettir. Taşınmaz tapusuzdur. Muristen kalan veraset ilamına göre Pembe isimli mirasçının açılan davaya rızasının alınmadığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca M.K.581.maddesi uyarınca, ya mirasçıların tamamının dava açması veya açılmış davaya muvafakatlerinin sağlanması o da olmazsa miras şirketine tayin ettirilecek mümessil huzuru ile davaya devamla esası incelenerek bir karar verilmesi gerekirken bundan zuhur olunması doğru görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Davanın kabulüne ilişkin olarak kurulan yerel mahkeme kararı, Özel Dairece, M.K.'nun 581. maddesi uyarınca gerekli iştirak sağlanmadan, davanın görülüp sonuçlandırılmasının isabetsizliğine işaretle bozulmuştur.
Bozmadan sonra mahkemece ilgili veraset dosyası getirtilmiş, bir kısım mirasçı nüfus kayıtları arasındaki çelişki giderilmiş, müteakiben direnilmiştir.
Bu durumda, ortada varlığından söz edilebilecek bir direnme kararı mevcut bulunmayıp, bozmadan sonra toplanan ve önceki kararda dayanılmayan yeni delillerin gerekçe yapıldığı yeni bir hükmün bulunduğunun kabulü gerekir.
O itibarla dosya, yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için, Özel Dairesine gönderilmelidir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için, dosyanın 14. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy