(818 S. K. m. 389)
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kaş Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 9.3.1993 gün ve 1991/36 E. 1993/47 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 13.5.1994 gün ve 1994/5307-6509 sayılı ilamı: ... Dava dilekçesinin içeriğine ve iddianın ileri sürülüş biçimine göre, davacının vekaletnamenin cebir ve tehdit ile alındığı iddiası yanında kötüye kullanıldığı iddiasına da dayandığı anlaşılmaktadır. Mahkemece cebir ve tehdit iddiası hakkında araştırma yapıldığı halde vekalet görevinin kötüye kullanılmasına ilişkin dava yönünden yeterli araştırma ve inceleme yapılmamış, özellikle taşınmazın kısa aralıklarla önce dava dışı R.C.'ye ondan da davalıya temlik edilmesi, davalı ile R.C. arasındaki ilişki üzerinde hiç durulmamış, taşınmazın satış tarihindeki gerçek bedeli araştırılmamıştır.
Hal böyle olunca, davalının vekalet görevinin kötüye kullanıp kullanmadığı yönünde yeterli araştırma yapılması, gerektiğinde taraf tanıklarının yeniden dinlenmesi, taşınmazın satış tarihindeki gerçek değerinin saptanması, tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi ve sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ile yazılı olduğu üzere davanın reddi cihetine gidilmesi doğru değildir... gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy