(743 S. K. m. 618, 894, 895, 896, 897) (1086 S. K. m. 7, 8) (YİBK 04.12.1998 T. 1996/4 E. 1998/3 K.)
Dava: Mustafa Öz ile Ağlan Köyü Muhtarlığı aralarındaki meni müdahale davasının kabulüne dair Osmaneli Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 29.12.1999 gün ve 96-349 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, uyuşmazlık konusu taşınmaza davalının elatmasının önlenmesine karar verilmesini istemiştir. Davalı, davanın reddine karar verilmesini savunmuş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava tapusuz taşınmaza davalının elatmasının önlenilmesine ilişkindir. Dava dilekçesindeki bu açıklamalara göre dava MK.nun 894-897. maddelerinden kaynaklanan zilyedliğe elatmanın önlenilmesi isteğine ilişkindir. Taşınmaz tapusuz bulunduğuna göre 4.12.1998 gün 4/3 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre davacının mülkiyet hakkı tescil kararının kesinleşmesi ile doğar. Bu durumda davanın MK.nun 618. maddesinden kaynaklanan mülkiyet davası olarak kabulü doğru değildir. Hal böyle olunca görev hususunun gözönünde tutulması gerekir. H.U.M.K.nun 8/II-3. maddesi hükmüne göre taşınmaz malın zilyedliğin korunması ile ilgili davalara Sulh Hukuk Mahkemesinde bakılır. Bu kural münhasır bir görev kuralıdır. Taraflarca ileri sürülmese bile mahkemece doğrudan doğruya gözönünde tutulur. Açıklanan hüküm karşısında H.U.M.K. nun 7. maddesinin son fıkrası hükmünün de tatbik kabiliyeti bulunmamaktadır.
Sonuç: Davalının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve 2.700.000.-lira peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine 20.04.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy