(743 S. K. m. 618)
Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bartın Sulh Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 3.11.1998 gün ve 1996/564 E.1998/924 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin 8.2.1999 gün ve 1998/9944 E. 1999/68 K. sayılı ilamı (.... Davacı, dava konusu yerin köy yolu olduğunu ileri sürerek bu yere davalının yaptığı elatmanın önlenmesi ve isteminde bulunmuştur.
Davalı, dava konusu yerin davacı ile müşterek mülkleri olduğunu savunmuştur.
Mahkemece, davanın 3091 sayılı Yasa'nın 7. maddesi gereğince taşınmaz üzerine üstün hak iddiası olmadığı gerekçesiyle sıfat yokluğundan davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı temyize getirmiştir.
Dava, köy yolu olduğu iddia edilen yere elatmanın önlenmesi istemine ilişkindir. Davacı, önce 3091 sayılı yasa uyarınca idari yoldan elatmanın önlenmesini istemiş, istemi reddedilince genel mahkemelere dava açmıştır. Köy yollarından tüm köy halkının yararlanması söz konusu olduğundan bu yoldan doğrudan yararlanması engellenen kişinin dava açmakta hukuki yararı vardır. Davacı da, dava konusu yerin köy yolu olduğu kanıtlandığı takdirde evinin bitişiğindeki bu yoldan yararlanacağına göre dava açmakta hukuki yararı bulunduğunun kabulü gerekir. Mahkemece, bu yönler gözetilmeden yazılı gerekçelerle ret kararı verilmesi doğru görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasa'ya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy