(743 S. K. m. 502) (818 S. K. m. 18)
Dava: Taraflar arasındaki "tenkis" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda;Kadıköy Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 20.9.2000 gün ve 1997/402 E. 2000/808 K. sayılı kararın incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 3.4.2001 gün ve 2001/955-5153 sayılı ilamı ile; ( ...Murisin 13/9/1996'da yapmış olduğu işlem gerçek satıştır. Bağış söz konusu değildir. Resmi işlemle yapılan satış davalı tanıklarının beyanı ile doğrulanmıştır. Tanık beyanlarıyla doğrulanan satışa değer verilmemesinin yasal dayanağı bulunmamaktadır. Tenkise tabi tasarruf yoktur. İsteğin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN: Tüm davalılar vekili
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: İlk kararın davalılardan Gündüz, Melda Erker ile Selda Berberoğlu vekili tarafından temyiz edilmiş olup diğer davalılar yönünden kesinleşmiş olduğu saptanmıştır. O halde belirtilen davalılar dışında kalan davalıların temyiz istemlerinin reddi gerekmektedir.
Davalılar Gündüz, Melda ve Selda vekilinin temyizine gelince;
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda belirtilen nedenlerle,
1-Davalılar Hatice Erker, Melahat Lale, Demir Alper Erker, Yalçın Erker ve Ali Erker vekilinin temyiz isteminin REDDİNE,
2-Davalı Selda Berberoğlu, Gündüz Erker ve Melda Erker vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harçlarının geri verilmesine, 5.12.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy