(6762 S. K. m. 23)
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı şirket vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu:
KARAR
Taraflar arasındaki uyuşmazlık 4.6.1992 tarih ve 168.558 nolu faturada yer alan (THEOS İşletim Sistemi ve THEOS BASIC) adlı malın davalıya teslim edilip edilmediği noktasında toplanmaktadır. Davalı adı geçen bu malın kendisine teslim edilmediğini savunmuştur. Mahkemece bilirkişi raporuna itibar edilip, davalı tarafça faturaya T.T.K.nun 23. maddesi hükmü gereğince 8 günlük yasal süre içerisinde itiraz edilmediği gözetilip, malın teslim alındığı kabul edilmiş ise de, gerek fatura ve gerekse faturaya süresinde itiraz edilmemiş olması malın teslim edildiğinin delili olamaz. Ancak, adı geçen malın davalı tarafından dava dışı Tekirdağ Kapaklı Belediyesine satıldığı iddia edilmiş olup, davalı bu iddiaya karşı satışın fatura üzerinden yapıldığını, kendisine davacı tarafça teslim edilmediği için adı geçen belediyeye malı veremediklerini öne sürmüş bulunmaktadır. Bu durumda adı geçen belediyeden durum araştırılarak yukarıda bahsi geçen malı davalının belediyeye satıp teslim etmiş olup olmadığı üzerinde durulup, şayet teslim edilmediği ve satışın gerçekleşmediği sonucuna varılırsa, bu defa davacıdan malın davalıya teslim edildiğine ilişkin tüm delilleri istenip değerlendirmek sureti ile bir sonuca varılmak gerekir. Mahkemece yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınmadan eksik inceleme ile hüküm kurulmuş olması isabetsizdir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 12.10.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy