(1086 S. K. m. 275, 284)
Dava: Taraflar arasındaki masaya kayıt-kabul davasının bozma kararına uyularak yapılan yargılaması sonununda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacının iflas masasına kaydını istediği alacağının kısmen reddine ilişkin iflas masası kararına karşı açılan bu davada mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu verilen asıl ve ek raporlar Yargıtay denetimine olanak verecek ve hükme dayanak yapılacak nitelikte değildir. Mahkemece yeniden oluşturulacak bilirkişi kurulu ile yapılacak incelemede öncelikle davalı müflisin iflas tarihi itibarıyla gerek kefaleten, gerekse asaleten gerçekleşmiş borç tutarı saptanmalı ve yine müflisin kefaleten ve asaleten teminat mektuplarından masaya başvuru tarihi itibarıyle riski gerçekleşmiş borçları yukarıda anılan gerçekleşmiş borca ilave edilerek oluşan borç tutarı kadarının sağlanması ayrıca henüz riski gerçekleşmemiş teminat mektuplarından dolayı davacı alacağının da şarta bağlı alacak olarak bozma kararında işaret edildiği şekilde masaya kaydedilmesine karar verilmelidir. Oysa, mahkemece bu yöntem uygulanmadan ve davacının bilirkişilerin asıl ve ek raporlara itirazları da inceltilmeden noksan tahkikatla ve bozma kurallarına uyulmadan hüküm kurulması isabetsizdir.
Sonuç: Yukarda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 31.5.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy