(743 S. K. m. 800)
Dava: Taraflar arasındaki ipoteğin kaldırılması davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacılar vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı banka vekili Av... gelmiş, diğer taraftan kimse gelmemiş olduğundan onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacılar vekili dava dilekçesinde, davacıların 592, 593, 1199 ve 3669 parsel no'lu gayrimenkulleri davalı bankaya ipotek vererek kredi aldığını ipotek limiti kadar parayı yatırmak istemelerine rağmen, bankanın ipoteği kaldırmaya yanaşmadığını, bu nedenle ipoteğin kaldırılmasını talep etmiştir.
Davalı vekili; ipoteğin kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerektiğini davacıların faiz ve masrafları ödemediği için ipoteğin kaldırılamayacağını ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Yargılama sırasında, ipotek miktarı olan 36.500.000.-TL. davalı bankaya yatırılmıştır.
Mahkeme, ipoteğin kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerektiğini, davacıların borcun tamamını yatırmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar vermiş, hüküm davacılar vekilince temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesi ve dosya içeriğinden hangi davacı yada davacıların kredi borçlusu olduğu, hangilerinin ipotek verdiği belli olmadığı gibi, ipotek akit tabloları da dosya içerisinde bulunmamaktadır. Mahkemece, taraflardan bu konularda bilgi alınıp bu hususlar açıklığa kavuşturulduktan ve gerekli belgeleri getirttikten sonra davalı bankanın defter ve kayıtları üzerinde uzman bilirkişi aracılığı ile inceleme yaptırılıp sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde ve eksik inceleme sonucu hüküm kurulması isabetsizdir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacılar yararına BOZULMASINA, peşin harçların istek halinde iadesine, 05.05.1995 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy