(2004 S. K. m. 62) (6762 S. K. m. 582) (743 S. K. m. 16)
Dava: Taraflar arasındaki takibin iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı vekili, davalı bankanın müvekkili hakkında 10.9.1993 keşide, 15.12.1993 vade tarihli 35.000.000. TL. bedelli bonoya dayanarak takibe geçtiğini, söz konusu bononun tanzim tarihinde müvekkilinin 18 yaşından küçük olması nedeniyle hükümsüz olduğunu belirterek müvekkili bakımından bononun hükümsüzlüğüne ve takibin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının senedin tanzim tarihinde 18 yaşından küçük olsa bile takip dosyasında haciz sırasında borcu kabul etmekle ehliyetsizlik halinin ileri sürülemeyeceğini ve davacının kötü niyetli olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece iddia, savunma ve toplanan delillere göre, davanın kabulü ile Isparta 2. İcra Müdürlüğünün 1994/2116 sayılı dosyası ile davacı hakkında yürütülen takibin iptaline karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
TTK.nun 582. maddesi hükmüne göre "akit ile borçlanmaya ehil olan kimse, poliçe, bono, çek ile de borçlanmaya ehildir". Bu nedenle kambiyo senetleriyle borçlanma konusunda ehliyet yönünden M.K.nun hükümlerinin uygulanacağı kuşkusuzdur. Davalı dava konusu bonoyu düzenlediği tarihte mümeyyiz küçük olup, M.K.nun 16. maddesine göre mümeyyiz bulunan küçükler kanuni mümessillerinin rızası olmadıkça kendi tasarrufları ile iltizam edilemezler. Somut olayda sonradan reşit olan borçlu icra dosyasında borcu kabul ettiğinden bonodaki ehliyet koşulunun gerçekleştiği benimsenerek davanın reddi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde kabulünde isabet görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 27.11.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy