(1086 S. K. m. 1) (3533 S. K. m. 1, 4)
Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı mahkemenin görevsizliğine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- HUMK'nun 3156 Sayılı Kanunla değişik 1/2 maddesine göre faiz, icra tazminatı ve giderler görevin tesbitinde hesaba katılmaz. Takip ve dava konusu asıl alacak 140.879.684.-TL'dir. Bu itibarla görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olup, mahkemece davalı A. H. S. hakkında görevsizlik kararı verilmesinde bir usulsüzlük bulunmadığından, davacı vekilinin bu davalı yönünden yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle kararın onanması gerekmiştir.
2- Davacı vekilinin davalı Güngören Belediyesi yönünden temyiz itirazlarına gelince;
3533 Sayılı Kanunun 1.maddesi hükmü uyarınca Umumi, mülhak ve hususi bütçelerle idare edilen daireler ve belediyelerle sermayesinin tamamı Devlete veya hususi idarelere ait olan daire ve müesseseler arasında çıkan ihtilaflardan adliye mahkemelerinin vazifesi dahilinde bulunanlar bu konuda yazılı tahkim usulüne göre halledilirler. Aynı yasanın 4.maddesinde ise; Katma Bütçe ile idare edilen daireler, belediyeler, özel bütçe ile idare olunan veya sermayesinin tamamı Devlet, belediye veya Özel İdarelere ait olan daire ve müesseselerin veya bu daire ve müesseselerden biriyle ikinci maddede yazılı dairelerden biri arasında çıkan uyuşmazlıklar bulunduğu yerin ve uyuşmazlık konusu taşınmaza ilişkinse taşınmazın bulunduğu yerin ve taraflar değişik yerlerde bulunuyorlarsa davalı durumunda alan daire veya müessesenin ve davalılar birden çok olduğu takdirde bunlardan birinin bulunduğu yerin yüksek dereceli Hukuk Mahkemesi Başkanı veya Hakim tarafından hakem sıfatıyla çözümlenir. Bu itibarla, davacı Posta İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile davalı Güngören Belediyesi arasındaki uyuşmazlık ve görev konusu bu yasa hükümlerine göre çözümleneceğinden davanın tefrik edilerek hakem sıfatıyla yüksek dereceli Asliye Hukuk Hakimine gönderilmesi gerekirken, yazılı şekilde Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olduğuna karar verilmesi usul ve yasaya aykırı görülmüştür.
Sonuç: Yukarıda (1) nci bendde açıklanan nedenlerle davacı vekilinin davalı A. H. S. yönünden temyiz itirazlarının reddiyle kararın ONANMASINA, (2) nci bendde yazılı sebeplerden dolayı kararın davalı Güngören Belediyesi yönünden BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 05.07.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy