(2004 S. K. m. 72)
Dava: Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketten 1.500 adet boş kasa teslim alıp karşılığında dava konusu senedi teminat olarak davalıya verdiğini, söz konusu boş kasanın 8.8.1998 tarihinde davalı şirkete ait giriş-çıkış fişiyle şirketin yetkili muhasebe elemanı olan Alev ... teslim edildiği halde senedin iade edilmeyerek kötü niyetle icra takibine konulduğunu iddia ederek takibe konu bonodan dolayı borçlu olmadıklarının tespiti ile müvekkili lehine % 40 tazminata hükmolunmasını talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında, takip konusu senedin satılan mal karşılığında düzenlenmiş borç senedi olup, teminat senedi olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece dosyadaki tüm delil ve belgelerin birlikte değerlendirilmesi sonucu dava konusu senedin davacıya bayilik yaptığı sırada teslim edilen 1.500 adet boş kasanın iadesini sağlamak amacı ile davacıdan alınan teminat senedi olup, davacının söz konusu boş kasaları davalı şirkete teslim etmesine ve senedin teminat işlevi sona ermesine rağmen iade edilmeyip, haksız ve kötü niyetle takibe konulduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, takibe konu senetten dolayı davacının davalı şirkete borçlu olmadığının tespitine, %40 kötü niyet tazminat tutarı olan 840.000.000. TL. nın davalıdan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Sonuç: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle takip ve dava konusu kambiyo senedinin davacının iade ettiği kasalar dışında bir başka mal karşılığı olduğunun davalı tarafından kanıtlanamamış bulunmasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 09.02.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy