(2004 S. K. m. 67)
Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Ticari defterlerin delil niteliğini taşıması ve özellikle sahibi lehine delil teşkil edebilmesi için yasada öngörüldüğü şekilde tutulması, açılış ve kapanış tasdiklerini içermesi gerekir. Her ne kadar davalı defterler üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen ilk bilirkişi raporunda, davalı tarafın davacıdan almış olduğu mal bedelini ödemiş olduğu yolunda kayıtlar bulunduğu açıklanmak suretiyle davalının söz konusu ticari ilişki sebebiyle borçlu olmadığı yolunda görüş bildirilmiş ise de, daha sonra taraf defterleri üzerinde yaptırılan uzman bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda davalı defterlerinde yer alan ödemelere ilişkin kayıtların yasal bir dayanağı bulunmadığı, diğer bir anlatımla ödemelerin davacı taraftan alınan herhangi bir belge ya da makbuza dayanmadığı davacı defterlerinde yer almak suretiyle doğrulanmayan söz konusu ödemelerin gerçek bir ödeme olarak kabulünün mümkün olmadığı yolunda görüş bildirmiştir. Anılan rapor gerekli ayrıntıyı içermesi ve davalı defterlerinde yer alan ödemelerle ilgili belgelerin bulunmayışı nedenine dayandırılması isabetli olup, bilirkişinin bu görüşüne karşı davalı, defterlerinde yer alan ödemeyle ilgili kayıtların ödeme belgelerine dayandığı yolunda bir itirazda bulunmamıştır. Bu yön gözetilerek ve bilirkişi raporunun daha önce alınan raporda belirtilen görüşleri karşılar nitelikte düzenlenmiş olduğu dikkate alınarak, hükme dayanak yapılmasında herhangi bir isabetsizlik görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına 03.04.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy