(2004 S. K. m. 72) (6762 S. K. m. 82)
Dava: Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde taraflardan kimse gelmemiş olduğundan incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin davalıdan platin kanepe sipariş edip 12.5.1999 ve 12.6.1999 tarihli 1.335.000.000.-TL.lık iki adet çek verdiğini, davalının sipariş konusu malları göndermediğini, 12.5.1999 tarihli çeki iade etmişse de, diğer çeki takibe koyup işyerine hacze gelerek müvekkiline acı ve ızdırap verdiğini ileri sürerek, takip konusu çekin iptaline, 20.000.000.000.-TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında, ibraz edilen protokoldeki çek numarası ile icra işlemine konu çek numarasının birbirini tutmadığını, protokoldeki malların yerine başka malların davacıya teslim edildiğini, ticari defter ve kayıtlar incelendiğinde gerçek borcun ortaya çıkacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma ve toplanan delillere göre, davalının davacıya 2.048.414.824.-TL.lık mal sattığı, davacıdan bu meblağ kadar alacaklı olduğu gerekçesiyle davanın reddine, alacağın % 40'ı tazminatın davacıdan alınarak davalıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Bilirkişi davacı ve davalı tarafın ticari defterlerinin incelenmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiştir. Bu durumda, tarafların ticari defter ve kayıtları üzerinde TTK'nun 82 ve devamı maddeleri uyarınca bilirkişi incelemesi yaptırılmalı, gerekli görülmesi halinde davalıya fatura konusu malların teslimine ilişkin delilleri sorulup, toplanan tüm deliller birlikte değerlendirilerek varılacak uygun sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 28.06.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy