(818 S. K. m. 104)
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı vekili, davalı Bedri E.'e diğer davalının kefaleti ile kullandırılan kredinin geriye ödenmemesi üzerine hesabın kat edilerek ihtarname keşide olunduğunu, alacağın tahsili için başlatılan icra takibine itiraz edildiğini iddia ederek itirazın iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalılar davaya cevap vermemişlerdir.
Mahkemece benimsenen bilirkişi raporuna göre davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2 - Taraflar arasında imzalanan sözleşmede, krediye aylık % 7 oranında akdi faiz, temerrüt halinde ise, akdi faizin % 50 fazlası oranında temerrüt faizi uygulanacağı kararlaştırılmıştır. Bu durumda uygulanması gereken temerrüt faizinin % 126 olması gerekirken, % 180 oranında temerrüt faizi ile alacağın hesaplanması ve takibin aynı orandaki temerrüt faizi ile devamına olanak sağlanması doğru olmadığı gibi, takip öncesi işlemiş temerrüt faizine takipten sonra da temerrüt faizi uygulanmasına olanak sağlayacak şekilde hüküm kurulması da BK.nun 104/son maddesine aykırılık teşkil eder.
Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenle davalıların diğer temyiz itirazlarının reddine, 2 nolu bentte açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.09.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy