(2004 S. K. m. 59, 106, 107, 108, 109, 110)
Dava: Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, borçluya ait menkul malların satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde davalının birinci sıraya alındığını, süresinde satış istemeyen ve haczi düşen davalıya pay ayrılmaması gerektiğini ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin haczinin düşmediğini satış masrafı yatırılıp satış istenmesine rağmen fiili imkansızlık nedeniyle satışın yapılmadığını belirterek şikayetin reddini istemiştir.
Mercii Hakimliğince iddia, savunma ve toplanan delillere göre hacizden itibaren bir yıl içinde satış istenmediğinden haczin düştüğü gerekçesiyle sıra cetvelinin iptaline karar verilmiş, karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Bedeli paylaşıma konu menkul mallara davalı alacaklı 24.7.1998 tarihinde haciz uygulamıştır. İİK. nun 106-110. maddesinde öngörülen bir yıl içinde satış istenmediğinden haczi düşmüştür. Davalı alacaklının 23.9.1999 tarihli satış talebi, düşmüş haczi geçerli hale getirmeyeceğinden mercii hakimliğince bu yönler gözetilerek şikayetin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın ONANMASINA, aşağıdaki yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 31.01.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy