(2004 S. K. m. 184)
Taraflar arasındaki kayıt terkini davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar vekilince her ne kadar duruşmalı olarak temyiz edilmiş ise de, davanın niteliği itibariyle bu isteğin reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere göre davalılar Rasim Ş. ve Yesari G.'nin temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davalı Z... Kumuk Ltd.Şti.nin temyizine gelince;
Bilirkişi kurulunun 14.12.2001 tarihli ek raporunda davalı Z... Kumuk Ltd.Şti.ne müflise hitaben 14 adet 6.326.667.872.-TL. bedelli fatura düzenlediği, davalı kayıtlarına göre 31.12.1991 tarihi itibariyle 4.917.741.847.-TL, 31.12.1993 tarihi itibariyle 6.123.097.952.-TL. alacaklı olduğu, ancak faturalar ve şirket defterlerinin uyumlu olmadığı belirtilmiştir. Davalı Z... Kumuk Ltd.Şti. ile müflis şirket arasında ticari ilişki bulunduğu anlaşılmaktadır. Davalı tarafından düzenlenen ve müflisin ticari defterinde yer alan faturadan kaynaklanan alacağın ödendiği kanıtlanmadığı sürece Z... Kumuk Ltd.Şti. alacaklıdır. Mahkemece bu yön üzerinde durulmadan defterlerin uyumlu olmaması nedeniyle davalı şirket alacağının masadan terkininde isabet görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalılar Rasim Ş. ve Yakup Yesari G.'nin temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı Z... Kumuk Ltd. Şti. yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 16.5.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy