(818 S. K. m. 101) (6762 S. K. m. 84) (2004 S. K. m. 67)
Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin davalıya çeşitli dönemlerde toptan mal sattığını, davalının bakiye borcunu ödemediğini, başlanılan icra takibine itiraz ettiğini iddia ederek itirazın iptaline, takibin devamına, % 40'tan az olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin alışverişi peşin yaptığını, bu sebeple peşin iskontosu yapıldığını, vade farkı faturasını da kabul etmediklerini bildirerek davanın reddiyle asgari % 40 tazminata karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Hükme esas alınan bilirkişi raporu yeterli araştırma ve incelemeyi içermediği gibi Yargıtay denetimine de elverişli değildir. TTK.nun 84. maddesi hükmüne göre Kanuna uygun olarak veya olmayarak tutulmuş olan ticari defterlerin münderecatı, sahibi ve halefleri aleyhinde delil sayılır davacı defterlerinin kapanış tasdiklerinin bulunmadığı saptandığına göre sahibi lehine delil teşkil etmeyeceği anılan yasa hükmü gereğidir.
Öte yandan, faturalardaki ödeme tarihi borcun muaccel hale geldiğini gösterirse de, B.K.nun 101. maddesi gereğince taraflarca ittifak ile kararlaştırılmamış ise muaccel bir borcun borçlusu alacaklının ihtarı ile mütemerrit olur. Somut olayda temerrüt faizinin hangi tarihten itibaren hesaplandığı ve temerrüdün ne şekilde ve hangi tarihte oluştuğu hususları da tartışılıp irdelenmemiştir.
Mahkemece bu yönler gözetilmeksizin eksik araştırma ve inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine 30.10.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy