(2004 S. K. m. 72)
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı sebeplerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belirli günde davacı vek. Av. Haldun Akyar gelmiş, sair taraftan kimse gelmemiş olduğundan onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı vekili, davalı tarafından müvekkili aleyhinde başlatılan icra takibinin dayanağı olan 21.12.1997 vadeli bonodaki keşideci imzasının müvekkiline ilişkin olmadığını iddia ederek borçlu olmadıklarının tespitini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili savunmasında, bonodaki imzanın davacıya ilişkin olduğunu beyan ederek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece benimsenen bilirkişi raporuna göre dava konusu bonodaki imzanın davacı eli mahsulü olduğundan davanın reddine, bono bedeli 50.000 DM'nin %40 oranında 20.000 DM tazminatın davacıdan alınıp davalıya verilmesine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Mahkemece, bonodaki imzanın davacıya ilişkin olup olmadığının tespiti için yapılan imza incelemesine davacı vekili itiraz etmiştir. Bu itiraz dikkate alınarak Adli Tıp Kurumundan imzanın aidiyeti konusunda rapor alınmak ve varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru olmadığı gibi, İİK. nun 72. maddesine göre hükmolunacak tazminatın (TL) cinsinden olması gerektiği gözden kaçırılarak yabancı para cinsinden tazminat verilmesi de doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarda açıklanan sebeplerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı yararına takdir edilen 250.000.000.-TL. duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, peşin harcın istem halinde iadesine 21.05.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy