(1086 S. K m. 74, 185, 204)
Dava: Taraflar arasındaki karşılıklı alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı her iki davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davalı-davacı vekilince duruşmalı davacı-karşı davalı vekilince de duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı-davalı vek. Av. Belgin Buyruk gelmiş diğer taraftan kimse gelmemiş olduğundan onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçelerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı vekili, davalı şirket ile müvekkili kurum arasında 22.7.1998 tarihinde hurda satışı sözleşmesi imzalandığını, sözleşmede belirlenen birim fiyatın artması halinde bunun alıcıya aynen yansıtılmasının kararlaştırıldığını, ayrıca her ay belli oranda hurda alımının taahhüt edildiğini ancak davalı şirketin sözleşmedeki edimlerini yerine getirmemesi üzerine akdin 8.7.1999 tarihinde fesih edildiğini iddia ederek davalının edimini yerine getirmediğinden toplam 21.195.586.468.-TL. alacağın tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı savunmasında, sözleşmedeki edimlerini yerine getirdiklerini davacıya borçlu olmadıkları gibi yaptıkları ödemeler nedeniyle alacaklı konumda olduklarını belirterek davanın reddini istemiş, karşı davası ile de davacıdan toplam 3.928.953.653.-TL. alacağının tahsilini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının 10.661.202.085.-TL.'lık talebinden feragat ettiğinden bu konudaki talebin reddine, asıl davada davacı alacağından davalının fazla ödemesi mahsup edildiğinde bakiye 1.409.998.270.-TL.'nın davalıdan tahsiline fazla istemin reddine, karşı dava yönünden ise fazla ödeme miktarı 2.310.990.653.-TL.'nın tahsiline karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle taraflar arasında imzalanan sözleşmede satım konusu hurda malzemenin fiyatının dava dışı Kardemir'in ürünlerine yaptığı zam oranında artırılacağının kararlaştırılmış olmasına ve davalının aylık almayı taahhüt ettiği miktardan daha az ürün alması nedeniyle cezai şart ile sorumlu tutulmasında bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı- karşı davacının tüm davacı karşı davalının sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davacının diğer temyiz itirazlarına gelince,
Yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda, davalı alıcı şirketin Ekim 1998 ayı için asgari alım taahhüdünü ihlal ettiğinden 1.246.309.260.-TL. gecikme cezası ile sorumlu olduğu ve ayrıca fiyat farkı nedeniyle de 4.243.042.380.-TL. ile bunun KDV'si 636.456.357.-TL. alacaklı olduğu belirlenmiştir. Karşı dava yönünden yapılan incelemede ise karşı davacının sözleşme gereği depo edilen para karşılığında 2.310.990.653.-TL.'lik malın tesliminin yapılmadığı bu miktarın karşı davacı alacağı olduğu açıklanmıştır.
Her ne kadar davalı-karşı davacı karşı davasındaki talebini 8.644.493.380.-TL çıkartarak 15.10.2002 tarihinde ıslah isteminde bulunmuş ise de 8.4.2003 tarihinde bu isteminden vazgeçerek karşı davadaki ilk talebinin dikkate alınmasını istemiştir.
Bu durumda mahkemece, davalı karşı davacının mahsup talebi de bulunmadığı gözetilerek asıl dava ve karşı dava yönünden benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda yukarıda açıklanan alacak kalemleri yönünden uygun sonuç çerçevesinde bir karar verilmek gerekirken, karşı davada talep olunmayan meblağın asıl davada mahsubu ile mahsup edilen alacağın karşı davada yeniden tahsiline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda ( 1 ) nolu bentte açıklanan nedenle davalı-karşı davacının temyiz itirazlarının reddine, ( 2 ) nolu bentte açıklanan nedenle hükmün davalı karşı davacı yararına BOZULMASINA, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı-karşı davalı yararına takdir edilen 375.000.000.-TL. duruşma vekalet ücretinin davalı-davacıdan alınarak davacı-karşı davalıya verilmesine, peşin harcın istek halinde iadesine, 13.12.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy