(2004 S. K. m. 142)
Dava: Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılardan M. O. tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili davalı borçlu İ. K.'a ait taşınırların satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde borçlunun kayınpederi olan diğer davalı M. O.'ın muvazaaya dayalı alacağının üst sıraya alındığını ileri sürerek sıra cetvelinin iptali ile davalıya isabet eden paradan öncelikle kendi alacaklarının karşılanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı M. cevabında, damadı olan İ.'in ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini, mal alması için kendisine ödünç para verdiğini; takibin usul kurallarına uygun olduğunu, davacının takibinin öncelik şartlarını taşımadığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Diğer davalı İ. davada sıfatının bulunmadığını; kayınpederi olan diğer davalıya olan borcunun gerçek bir borç olduğunu; davacının iddiasının takibin iptali davasında ileri sürülmesi gerektiğini bildirerek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece yapılan yargılamaya ve toplanan delillere göre; ispat yükü üzerinde olan davalı alacaklının alacağının varlığını usulüne uygun biçimde ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne ve davacı alacağının davalı alacaklıya ayrılan paydan ödenmesine karar verilmiş; hüküm davalı M. O. tarafından temyiz edilmiştir.
1- Sıra cetveline itiraz davalarında husumet, sırasına veya alacağının esas ya da miktarına itiraz edilen alacaklı ile dava nedeniyle hakları zarar görebilecek diğer alacaklılara yöneltilir. Davalı İ. K. takip dosyalarının borçlusu olup, yukarıda açıklanan ilke nedeniyle hakkındaki davanın husumetten reddine karar verilmek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değilse de, adı geçen davalı hükmü temyiz etmediğinden bu husus bozma nedeni sayılmamış ve eleştirilmekle yetinilmiştir.
2- Davalı M. O.'in temyizine gelince, dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle ONANMASINA, aşağıdaki yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 31.03.2005 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy