(2004 S. K. m. 72) (818 S. K. m. 61)
Dava: Taraflar arasındaki menfi tesbit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, davalı şirketin müvekkiline gönderdiği 5.2.1996 tarihli fatura ihbarnamesinin yasal dayanağının olmadığını, davalının kendi kusurundan kaynaklanan yanlışı nedeniyle biriken alacak miktarını yıllara göre toplayıp davacıya ödetmeye çalıştığını ve sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre talep ettiğini, doğru ölçümleme yapılsaydı müvekkilinin kendini ona göre hazırlayacağını ve iyi niyetli olduğunu belirterek borçlu olmadığının tesbitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, abone olan davacının işyerinde yapılan kontroldeki ölçümler sonundaki hesaplamada çarpan sayısının yanlış alınması nedeniyle noksan ödeme yapıldığını bununla ilgili tesbit tutanağı düzenlenerek hesaplama yapıldığını davacının kuruma borçlu olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna göre davacıya ait damper fabrikasının davalı şirkete abone olduğu ve dava konusu yapılan 8.3.1989-23.11.1995 tarihleri arasında davalı idare tarafından tesbit edilen elektrik sarfiyat giderlerinin ödendiği ancak bu tarihlerde fabrikada tesbit yapılırken sayacın 1380 çarpan olarak kaydetmesi gerekirken 690 çarpanla kaydı sebebiyle eksik elektrik alacağının belirlendiği ve tutulan tutanak üzerine çarpan farkının fatura edildiği ve davalının kendi kusuru nedeniyle davacıya ceza tahakkuk ettirmemiş olup sadece gerçekte alması gerektiği halde yanlışlık sebebiyle almamış olduğu elektrik bedelini fatura ile talep ettiği, davacı olayda iyiniyetli olsa da belirtilen tarihler arasında sarf edilen ve davacı tarafından kullanılan eksik elektrik bedeli kadar sebepsiz zenginleşmiş olduğu anlaşıldığından davanın reddine dair verilen karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Sonuç: Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 11.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy