(818 S. K. m. 101, 103)
Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ihraç kaydıyla satım sözleşmesi çerçevesinde demir sattığını, satılan demirin ihraç işleminin gerçekleştiğini sözleşmenin 8/g maddesinde ihraçtan sonraki 10 gün içinde satım bedelinin ödenmesi gerektiğinin aksi halde aylık %10 faiz uygulanacağının kararlaştırıldığını, davalının ödemeyi en geç 6.8.1990 tarihinde yapması gerekirken borcunu 14.5.1998 de ödediğini bu iki tarih arasında aylık %10 üzerinden 1.369.147.26 USD faiz haklarının doğduğunu belirterek bu alacağın aylık %10 faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının Ankara 7.Asliye Ticaret Mahkemesinde aynı alacakla ilgili açtığı davada temerrüt tarihini 14.5.1998 olarak belirleyip, bu tarihten itibaren dövize uygulanacak kur karşılığı bulunacak TL tutarındaki alacağına %10 faizin uygulanmasını istediğini yargılama sonunda davacı alacağının 14.5.1998 tarihi itibariyle cari kur olan 251.320.-TL.'den TL.'ye çevrilerek 36.896.213.804.-TL.'nin temerrüt tarihi olan 14.5.1998 den itibaren işleyen aylık %10 faiziyle tahsiline karar verildiğini, müvekkilince ödemenin 1.12.1999'da yapıldığını, artık bundan sonra davacının yeni bir temerrüt tarihi belirleyip buna göre faiz isteyemeyeceğini bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan delillere göre, davacının iş bu davada sözleşme uyarınca 06.8.1990 olan temerrüt tarihinden ödeme tarihi olan 14.5.1998'e kadar geçen süre için aylık %10 akdi faiz işlemiş ise de, davacının aynı sözleşmeye dayalı olarak Ankara 7.Asliye Ticaret Mahkemesinde açtığı davada geç ödeme nedeniyle 146.809.70 USD ile temerrüt tarihi olan 14.5.1998 tarihinden sonrası alacağa %10 aylık akdi faiz uygulanmasını talep ettiği ve bu mahkemece talep gibi toplam alacağın 146.809.70 USD kabul edilerek dava tarihinde TL. karşılığı olan 36.896.213.804.-TL. 'ye ödeme tarihine kadar aylık %10 faiz yürütülmesine karar verildiği, kararın kesinleştiği, davalının karar uyarınca borcunu ödediği, davacının davalıdan alacağı kalmadığı ve o davada fazlaya ilişkin hakkın saklı tutulmadığı gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Sonuç: Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 12.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy