(2004 S. K. m. 67)
Dava ve Karar: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı sebeplerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içerisinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı vekili, müvekkili şirketin davalı şirkete iplik sattığını, bakiye borcun ödenmemesi üzerine başlatılan icra takibinin davalının haksız itirazı sonucu durduğunu belirterek itirazın iptal edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkili şirketin davacı şirkete aldığı mallar karşılığında 3.500.000.000.TL ve 5.600 USD bedelli çekler verdiğini ayrıca 2.068.962.500.TL'lık malın iadesi yapıldığını, borcun ödendiği gibi üstelik müvekkilinin davacıdan alacaklı olduğunu bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, taraflar arasındaki uyuşmazlığın davacının bakiye alacağı 3.103.259.679.TL'nin ödenip ödenmediği noktasında toplandığı, davalının söz konusu bu tutarı 3.500.000.000.TL bedelli müşteri çekiyle ödediğini savunduğu, davalı tarafından davacıya verilen çekin, davacı yanca başka bir şirkete ciro edildiği, ilgili banka şubesince (geçersiz sayıldığı) karşılıksız çeke dayanılarak ödeme savunmasında bulunulamayacağı, çek sebebiyle davacıya karşı sorumlu olan davalının ispatlaması gerektiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, takibin 3.103.299.679.TL üzerinden 1.3.2002'den itibaren değişen oranlarda kanuni faiz işletilmek suretiyle devamına, davalının %40 oranında inkar tazminatıyla sorumluluğuna karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Sonuç: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 12.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy