(4077 S. K. m. 3)
Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı mahkemenin görevsizliğine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, Aygaz bayisi olan müvekkilinin davalı ile yetkili tali bayilik sözleşmesi yaptıklarını, davalının sözleşmeye aykırı davranması nedeniyle sözleşmenin feshedildiğini ve sözleşme gereği ödemesi gereken cezai şartını tahsili için girişilen takibe itiraz edildiğini iddia ederek itirazın iptaliyle takibin devamı ve %40 tazminata hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı cevabında davacı ile düzenledikleri tali bayilik sözleşmesi gereği iş yerinde Aygaz tüplerini sattığını, daha sonra işyerini kapatmak zorunda kaldığını, sözleşmede cezai şart olduğunu bilmediğini cezai şartı kabul etmediğini elinde kalan tüpleri iade etmek istemesine rağmen davacının teslim almadığını, 33 adet boş tüp veya bedeli olan 550.000.000.-TL.'yi ödemeye hazır olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, taraflar arasındaki ilişki ticari ilişki olup 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığı ve bu yasayla ilgili her türlü ihtilafların Tüketici Mahkemesinde bakılması gerektiği anlaşıldığından mahkemenin görevsizliğine, karar kesinleştiğinde ve talep halinde dosyanın Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Gördes Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine dair verilen karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, dava dışı Aygaz bayisi, davalı ise davacının sözleşme imzaladığı ikinci derecedeki bayii olduğuna göre tarafların 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununun 3/e maddesinde tanımlanan tüketici kapsamında bulunmadığı gözetilmeden yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki yönlerin incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 09.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy