(818 S. K. m. 487)
Dava: Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı sebeplerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içerisinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı vekili, müvekkili ile davalı şirket arasında akdedilen bayilik sözleşmesinde sair davalıların da kefil olarak yer aldıklarını, davalı şirketin dava dışı şirketlere ilişkin tüplerin satışını yapmak suretiyle sözleşme şartlarını ihlal etmesi üzerine müvekkilince akdin feshedildiğini ve müvekkili lehine 185.363.00.-YTL. ceza-i şart alacağının oluştuğunu belirterek fazlaya dair haklar saklı kalmak kaydıyla şimdilik 20.000.-YTL.nin dava gününden itibaren işleyecek reeskont faiziyle birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar davacı iddialarının doğru olmadığını bildirerek, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda davacı yanca kanıtlanan davanın davalı şirket bakımından kabulüyle 20.000.-YTL. ceza koşulu alacağının dava gününden itibaren işleyecek reeskont faiziyle birlikte davalı Sevenler Petrol Ltd. Şti.nden tahsiline, ceza-i şart tutarının sözleşmede açıkça belirtilmediğinden dolayı sair davalı kefillere yönelik davanın ise reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında akdedilen 30.3.2006 günlü Tüplü LPG Bayilik Sözleşmesinin 32. maddesinde sözleşmeyi imzalayan şahısların bayinin bu sözleşmeden doğmuş ve doğabilecek bütün yükümlülükleri için 100.000 USD'ye kadar bayi ile birlikte müşterek borçlu ve müteselsil kefil olduğunu kabul ettikleri hususunun kararlaştırılmış bulunması karşısında, belirtilen sözleşmede kefil olarak imzası olan davalılardan H. S. ile M. S.'ün de kefalet limitleri oranında sorumlu bulundukları gözetilmeden mahkemece yanılgılı gerekçeyle yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.
Sonuç: Yukarda açıklanan sebeplerle hükmün davacı yararına bozulmasına, peşin harcın istem halinde iadesine, 05.05.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy