(765 S. K. m. 46) (1412 S. K. m. 138)
Dava: Mehmet Şerif ...'yi öldürmekten akli dengesi bozuk sanık Latif 'in yapılan yargılanması sonunda TCK.nun 46. maddesi gereğince hakkında ceza tertibine yer olmadığına ve bir seneden az olmamak üzere bir Akıl Hastahanesinde tedavi ve muhafaza altında bulundurulmasına ilişkin Midyat Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 10.2.1994 gün ve 9/7 sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava dosyası Cumhuriyet Başsavcılığından tebliğname ile Dairemize gönderilmekle; İncelendi ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: Tam akıl hastası olduğu Adli Tıp raporuyla saptanan sanığa kendisinin verdiği vekaletname ile müdafii tayin ettirilmesi Medeni Kanunun temsil müessesesi kurallarına uygun değilse de aynı müdafiin CYUY.nın 138. maddesi uyarınca resen tayin edilen savunucu olması karşısında keyfiyet bozma nedeni sayılmamıştır.
9.2.1993 tarihinde Mehmet Şerif ...'yi kasten öldürdüğü savıyla yargılanan ve eylemi sabit görülen sanık Latif ...'in şizofreni denilen akıl hastalığına müptela olup, müsnet suç yönünden ceza ehliyetinin bulunmadığı Adli Tıp 4. İhtisas Kurulunun 31 Aralık 1993 gün ve 4331 sayılı raporuyla belirlenerek TCY.nın 46. maddesi uyarınca sanık hakkında ceza tertibine yer olmadığına, bir yıldan az olmamak ve salahı tıbben tebeyyün edilene kadar devam etmek üzere bir Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastahanesinde tedavi ve muhafaza altında tutulmasına, tutukluluk halinin kaldırılmasına yönelik olarak Midyat Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararda usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından ve sanık müdafiinin olayda TCY.nın 49. maddesi koşullarının gerçekleştiğine ilişkin savunması isabetli görülmediğinden tebliğnamedeki düşünce doğrultusunda hükmün ONANMASINA, 05.07.1994 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy