(743 S. K. m. 649)
Taraflar arasındaki davada,
Davacı Hazine Kağıthanedeki 6035 parsel sayılı taşınmaza elatmanın önlenmesini, inşaatın kal'ini ve 1350 lira ecrimisil tahsilini istemiştir. Davalı ecrimisili ödemeye hazır olduğunu, ancak binayı Belediyeden ruhsat olarak inşa ettiğini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulüne ilişkin hüküm süresi içinde ve davalı vekilleri tarafından istenilmiş olmakla:
Davacı Hazine 6035 parsel sayılı taşınmaza elatmanın önlenmesini, inşaatın kal'ini ve 1.350 lira ecrimisilini istemiştir. Davada önceki malikten haricen satın alarak iyi niyetle inşaatta bulunduğunu savunmuştur. Dava konusu taşınmazın 4753 sayılı yasa uyarınca dağıtıma tabi tutulduktan sonra işlenmemesi nedeniyle Hazinece geri alındığı, davalının önceki malikin harici satışına dayanarak bu yerde altı katlı kargir bir apartman inşa ettiği, inşaatın kal' inden aşırı zarar doğacağı uygulama ve uzman bilirkişi raporu ile anlaşılmıştır. Davalının 4753 sayılı yasa uyarınca takyitli olan ve işlenmemesi nedeniyle geri alınan taşınmaza inşaat yapmasında iyi niyet söz konusu olamayacağı açıktır. Bu nedenle elatmanın önlenmesine ve istekle bağlı kalınarak 1.350 lira ecrimisil tahsiline karar verilmesi doğrudur. Kal hususuna gelince; kural olarak topraksız çiftçilere dağıtılmak üzere tahsis edilen taşınmazlarda bina yapılması dağıtım amacına uygun düşmeyeceğinden bu gibi yerlerdeki inşaatın kal'i gerekir. Ancak uyuşmazlık konusu taşınmazın bulunduğu bölgenin tarım arazisi niteliğini yitirerek iş ve yerleşim merkezi haline geldiği, 4753 sayılı yasada öngörülen amaca tahsis edilme ve tarla olarak kullanılma olanağı kalmadığı dosyadaki delillerle kanıtlandığından olayda bu kuralın uygulanmasından yararlı bir sonuç elde edilemez.
Sonuç: Hal böyle olduğuna göre Medeni Kanun'un 649. maddesi uyarınca en az malzeme bedeli karşılığında binanın temlikine muvafakat edip etmediği Hazine'den sorulması muvafakat bildirmesi halinde binanın adına temlikine, aksi halde kal isteğinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere kal'i fahiş doğuracak nitelikte binanın kal'ine hükmedilmesi isabetsizdir. Temyiz itirazları bu bakımdan yerindedir. Kabulüyle hükmün yukarıda açıklanan nedenden ötürü BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy