(818 S. K. m. 215)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, 63 parselde bulunan 30/71 arsa paylı dükkanı Mustafa Korkmaz'dan satın aldığını, Mustafa Korkmaz'dan önceki malik olan davalıların murisi Sadettin Özer zamanında dükkanın arsa payı 36/71 iken yapılan imar düzenlemesi sonucu 6 m2'sinin D.O.P olarak ayrıldığını, ancak Manisa İdare Mahkemesince imar düzenlemesine esas olan işlemin iptal edilmesi üzerine, imardan önceki malikin, davalıların murisi olması sebebiyle 6 m2'lik kısmın Sadettin Özer adına tescil edilerek, müstakilen maliki bulunduğu dükkanda paydaş kılındığını bildirerek 6 m2'lik kısmın davalılar adına olan tapu kaydının iptali ile adına tescilini istemiştir.
Davalılar, murisleri ile davacı arasında hiçbir hukuki ilişki ve bağlantı bulunmadığını bildirerek davanın reddini savunmuşlardır. Mahkemece, davacının dükkanın tamamını satın aldığı tarihten bu yana zilyet olduğu, imar uygulamasından sonra da dükkanda bir değişiklik yapılmadığı ve davalı adına oluşan kaydın yolsuz olduğu gerekçeleri ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar:Hüküm, davalılar tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi Sanem Altınbulak'ın raporu okundu. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü:
Dosya içeriğine, toplanan delillere göre, davacının imar uygulaması sonucu oluşan kaydı görerek imar parseli satın aldığı, daha sonra imar işlemlerinin İdari Yargı tarafından iptal edildiği, taşınmazın eski kadastral duruma döndüğü, imar uygulaması sırasında yola terk edilen 6 m2'lik bölümün önceki kayıt maliklerine intikal ettiği anlaşılmaktadır. Bu olgulara göre olayda Borçlar Kanununun 215 ve devamı maddelerinin uygulama yeri yoktur.
Sonuç:Hal böyle olunca; davacının imar parseli aldığı gözönünde tutularak davanın reddi gerekirken kabulü yönünde hüküm kurulması doğru değildir. Davalıların temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 26.09.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy