(743 S. K. m. 639) (4721 S. K. m. 713)
Dava: Taraflar arasında görülen davada; Davacılar, 1995 yılında açmış oldukları Tescil davası sonucunda 16.340 m2 lik taşınmazın Medeni Kanunun 639/1 maddesi uyarınca adlarına tesciline karar verildiğini, kararın 2000 yılında kesinleştiğini, dava devam ederken Etimesgut Belediye Başkanlığınca imar uygulaması yapıldığını ve dava konusu taşınmazda hazine ve belediye adına imar parselleri oluştuğunu ve tapuya tescil edildiğini ileri sürüp tapu iptali ve tescil isteğinde bulunmuşlardır.
Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, 14.11.2002 tarihli bilirkişi heyetince belirlenen imar parseli miktarına göre önerilen parsellerin iptali uygun görülerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı hazine vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi Sadettin Akyol'un raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Dava, imar şuyulandırılması ile oluşan taşınmazların tapusunun iptali ve tescil istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden;davacıların iddialarını Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 1998/619 esas-1999/630 karar sayılı kazandırıcı zaman aşımı zilyetliği ile oluşan tescil ilamına dayandırdıkları görülmektedir. Yine dosya içerisindeki imar evraklarının incelenmesinden, çekişmeli yeri de kapsayan imar şuyulandırma işleminin 13.2.1996 tarih 202/211 sayılı karar ile tasdik edildiği, 16.2.1996 tarih 22556 sayılı resmi gazetede yayınlanarak 1 aylık askı süresi içerisinde yapılan itirazlar sonucu 25.4.1996 tarih ve 484/547 sayılı karar ile kesinleştiği anlaşılmaktadır. İdari bir işlem olan imar şuyulandırması ayakta durduğu, başka bir deyişle hukuksal varlığını koruduğu sürece imar uygulamasından önceki hakka dayanılarak iptal ve tescil istenilemez.
Hal böyle olunca, bu gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir.
Sonuç: Davalı hazinenin temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.'nun 428.maddesi uyarınca BOZULMASINA, 1.5.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy