(2981 S. K. m. 13) (2762 S. K. Geç. m. 2)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, kayden idareye ait taşınmaza davalının ev ve bahçe olarak tecavüzü olduğunu ileri sürüp, elatmanın önlenmesi, kal ve ecrimisil isteğinde bulunmuştur.
Davalı, dava dışı kişiden haricen aldığını, tapu tahsis belgesi bulunduğunu davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davalının tapu tahsis belgesine dayanarak elattığı gerekçesiyle 2981 Sayılı Yasanın 3290 Sayılı yasa ile değişik 13/B maddesi gereğince yargılamanın durdurulmasına karar verilmiştir.
Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi Ülkü Akdoğan'ın raporu okundu, düşüncesi alındı.
Dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi yıkım ve ecrimisil isteğine ilişkindir.
Mahkemece, tapu tahsis belgesi bulunduğundan söz edilerek 2981 Sayılı Yasanın 3290 Sayılı Yasa ile değişik 13/B maddesi gereğince yargılamanın durdurulmasına karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden dava konusu taşınmazın Vakıflar idaresinin çaplı taşınmazı olduğu davalının bu taşınmaza haklı ve geçerli bir nedene dayanmaksızın elattığı, taşınmazda kayden ve irsen bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Ancak, 22.7.2003 günü yürürlüğe giren 4916 Sayılı Yasanın 35. maddesi gereğince 2762 Sayılı Yasaya eklenen geçici 2. madde ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya mazbut vakıflara ait taşmazlarda, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kiracılık ilişkisi nizalı şekilde devam edenler veya 31.12.2002 tarihinden önce işgalci durumunda olanlar, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren dört ay içinde sözleşme yapmak üzere müracaat edebilirler. Müracaat edenler ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde; Bölge Müdürlüklerinde oluşturulacak komisyonlarca en fazla beş yıl için tespit edilecek kullanım bedellerini, varsa kullanıcılar tarafından daha önce yapılan her türlü ödemeler mahsup edilmek kaydıyla, peşin veya en geç altı ay içinde kanuni faizi ile birlikte ve eşit taksitlerle ödemeleri, varsa üzerinde izinsiz olarak yapı inşa edilmiş taşınmazlardaki yapıları bedelsiz olarak terk ve teberru etmeleri ve açılmış olan davalardan vazgeçmeleri şartıyla, sözleşme yapılabilir. Ancak, Vakıflar Genel Müdürlüğünce değerlendirilmesi öngörülen ve teslim ve tahliye edilen taşınmazlar için kira sözleşmesi yapılmaz.
Birinci fıkra hükümleri uyarınca sözleşme yapılmaması durumunda; hüküm almaya ya tebligat yapmaya gerek kalmaksızın, Vakıflar Genel Müdürlüğünün başvurusu üzerine, taşınmazı kullananlar, ilgili mülki amirler tarafından otuz gün içinde taşınmazdan tahliye edilir.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilidir. düzenlenmesi getirilmiştir.
Hal böyle olunca, davalının idare ile yeni bir kira sözleşmesi yapmak üzere başvuruda bulunup bulunmadığı belirlenerek (gerektiğinde bu konuda önel de verilmek suretiyle) anılan geçici madde hükmünden yararlanıp yararlanmayacağının değerlendirilmesi yeni bir kira sözleşmesi yapmak için müracaat etmediğinin belirlenmesi halinde kayda üstünlük tanınarak davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere hüküm kurulması isabetsizdir.
Sonuç: Davacının temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine, 27.10.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy