(818 S. K. m. 21)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, yaşlı ve okuma-yazma bilmeyen bir kişi olduğunu, davalıların babası Bottos Ünlü ile evlendikten kısa bir süre sonra eşinin vefat ettiğini, mirastan pay almasını hazmedemeyen davalıların, maddi ve manevi baskılarla ve ayrıca kandırma yoluyla muristen intikal eden taşınmazlardaki payının kendilerine devrini sağladıklarını, temlik işleminde iradesinin fesada uğratıldığını, satış işlemi nedeniyle kendisine herhangi bir bedel ödenmediğini, ayrıca yine aynı yöntemlerle muristen intikal eden, murisin alacağı ve traktördeki miras payının satışı konusunda davalı Yaşar'ı vekil tayin ettiğini, olayda gabinin tüm koşullarının da bulunduğunu ileri sürüp satış işlemlerinin ve davalılar adına olan kaydın iptali ile adına tescilini istemiştir.
Davalılar, yapılan işlemde iradeyi sakatlayan hukuki sebeplerin bulunmadığını belirtip davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, gabinin subjektif ve objektif unsurlarının birlikte gerçekleşmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi Berna Dizdaroğulları Koç'un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
Sonuç: Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, özellikle davada dayanılan hukuksal sebebin unsurlarının bulunmadığı anlaşıldığına göre davacının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 08.12.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy