(4721 S. K. m. 683/2, 702/4)
Dava : Taraflar arasında görülen davada;
Davacı,miras bırakanı Recep adına kayıtlı 105 ada 3 parsel sayılı taşınmazın kendisine isabet eden kısmına davalı oğlunun muvafakati olmaksızın bina yaptığını ileri sürerek el atmanın önlenmesi ve yıkım isteğinde bulunmuştur.
Davalı,davacının babası olduğunu,tüm mirasçıların rızası ve izni ile ev yaptığını bildirip davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece,davacı iddiası sabit görülmeyerek davanın reddine karar verilmiştir.
Karar,davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla;Tetkik Hakimi raporu okundu,düşüncesi alındı.Dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, el atmanın önlenmesi ve yıkım isteklerine ilişkindir.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; çekişme konusu 105 ada 3 parsel sayılı taşınmazın kayden davacı miras bırakanına ait olduğu ve elbirliği mülkiyetine tabi olup başka iştirakçilerinin de bulunduğu görülmektedir.
Öte yandan, kayıtla ilgisi bulunmayan davalının anılan yere yapılaşmak suretiyle el attığı da sabittir. Bilindiği üzere, elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazlarda iştirakçilerden birinin taşınmazın tasarrufuna yönelik 3. kişilere karşı icazet ve iznine değer verme olanağı yoktur. Bu bakımdan davalının babası olan davacının muvafakati ile çekişmeli yeri tasarruf ettiği şeklindeki savunma ve buna uygun mahkemenin kabulüne değer verilemez.
Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanununun 702/4 maddesi gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu gerekçelerle reddedilmesi doğru değildir.
Sonuç: Davacının temyiz itirazları yerindedir.Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü H.U.M.K.'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,24.1.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy