(3533 S. K. m. 1)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, mera niteliği ile tespit gören 628 ada 11 parsel sayılı taşınmazın son yıllarda köylerden kent merkezine olan göçler nedeniyle eylemli yerleşim alanı haline geldiğini ve imar planı içine girdiğini ileri sürerek, taşınmazın imar planında mesken alanına ayrılan bölümünün Hazine adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davaya hakem sıfatıyla bakılması gerektiği düşüncesiyle, dava dilekçesinin görev yönünden reddine; mahkemenin görevsizliğine ve dosyanın Kıdemli Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliğine gönderilmesine karar verilmiştir.
Karar, davacı Hazine tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Yanlar, 3533 sayılı yasaya tabi kuruluşlardandır. Sıfatları itibariyle, dava konusu taşınmaza ait mülkiyet uyuşmazlığının ( aidiyetinin )hakem önünde çözümlenmesi zorunludur.
O halde, mülkiyetin aidiyetine ilişkin istek hakkında "tefrik" kararı verilerek eldeki davanın tescil isteğine hasredilmesi, mülkiyet ihtilafının hakemde çözümlenmesinden sonra tescil talebi yönünden bir karar verilmesi gerekirken, isteklerin tamamı yönünden görevsizlik kararı verilmesi doğru değildir.
Sonuç: Davacı Hazinenin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün HUMK.'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 03.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy