(4721 S. K. m. 683)
Dava: Dava çaplı taşınmaza el atmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteğine ilişkindir.
Davalı çekişmeli yere ait tahsis belgesi bulunduğunu savunmuştur.
Mahkemece tahsis kapsamı dışında kalan kısım bakımından davanın kabulüne ilişkin verilen karar Dairece, tahsis belgesinin tapuya dönüştürülmesi olanağı kalmadığı, dolayısıyla davanın tamamı için kabul kararı verilmesi gereğine işaret edilerek bozulmuş, mahkeme bozma doğrultusunda davayı kabul ederek el atmanın önlenmesi yıkım ve kısmen ecrimisile hükmetmiştir.
Ne var ki, taraflar arasında görülen ve Daire bozmasından sonra sonuçlanan İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 1998/312 esas, 1999/102 karar sayılı davasında taşınmazın Boğaziçi geri görünüm bölgesinde olduğu ve davalının tahsis belgesinin hukuki varlığını koruduğu, tahsis belgesine dayanılarak tapu verilmesi isteğinin idarece reddine yönelik işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verildiği ve Danıştay ilgili Dairesince kararın onandığı anlaşılmaktadır.
Karar: Yukarıda açıklandığı üzere mahkemece Yargıtay bozma ilamına uyulmakla taraflar yararına usulü kazanılmış hak doğacağından kuşku yoktur. Ne var ki bundan sonra dava tarafları arasında idari yargı yerinde görülen dava ile kesin hüküm oluşmuştur. Sözü edilen hüküm eldeki davada hükme dayanak yapılan "tapu tahsis belgesi" ile ilgili olup, belgenin geçerli bulunduğuna dairdir.
Ortaya çıkan bu olgu önceki Daire bozma kararının maddi hataya dayalı bulunduğunun kabulünü zorunlu hale getirmiştir. Maddi yanılgının varlığı usulü kazanılmış hakkı ortadan kaldırır.
Sonuç: Davalının temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenlerden ötürü BOZULMASINA, peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine, 05.05.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy