(4721 S. K. m. 683) (1086 S. K. m. 13)
Dava: Davacı, kayden malik olduğu 11 parsel sayılı taşınmazdaki bahçeli dubleks evinin önüne kooperatif genel Kurul karar ve oluru alınmadan yönetim planına aykırı olarak spor alanları yapılıp direkler ve kafes tellerle çevrildiğini, bu durumun deniz manzarasını kapatıp gürültü kirliğine neden olduğunu ileri sürerek, direk ve kafes tellerin yıkımı suretiyle elatmanın önlenmesini ve çekişmeli alanın kamuya terk edilen alan olarak bırakılmasını istemiştir.
Davalı; kooperatifin fesih ve tasfiye edilmediğini, kat mülkiyeti hükümlerine göre bir yönetim kurulmadığını 1163 Sayılı Kooperatifler ve Türk Ticaret Kanununun hükümlerinin uygulanması gerektiğini, spor tesislerinin genel kurul kararı ile yapıldığını, kooperatif merkezinin Ankara olması nedeniyle yetkisizlik kararı verilmesi gerektiğini bildirmiştir.
Mahkemece, kısa kararda yetkisizlik gerekçeli kararda görevsizlik kararı verilmesi üzerine Dairece kısa karar gerekçeli karar çelişki bozması yapılmış, bozma ilamına uyularak bu kez mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiştir.
Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi Ü.A.'ın raporu okundu, düşüncesi alındı.
Karar: Dava, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğine ilişkindir.
İddianın ileri sürülüş biçimi ve içeriği itibariyle davada mülkiyet hakkına dayanıldığı anlaşılmaktadır.
Bilindiği ve HUMK.'nun 13/I. maddesinde düzenlendiği üzere taşınmazın aynına ilişkin davalar taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Bu maddedeki taşınmazın bulunduğu yerden maksat taşınmazın ilçe sınırları bakımından fiilen bulunduğu yerdir.
Anılan yetki kuralı kamu düzenine ilişkin ve kesin olup mahkemece kendiliğinden (re'sen) gözetilmesi zorunludur.
Çekişme konusu taşınmazın Bodrum mülki hudutları dahilinde bulunduğu sabittir.
Hal böyle olunca, işin esasının incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir.
Sonuç: Davacının temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine, 14.03.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy