(4721 S. K. m. 716)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacılar, maliki oldukları 6 nolu parselin güneyinde yer alan ve kadastro tespiti sırasında yol olarak tescil dışı bırakılan yerin 6 nolu parsele uygulanan tapuları kapsamında kaldığını ileri sürerek çekişme konusu yolun 6 nolu parsele ilavesi suretiyle tescilini istemişlerdir.
Davalılar ve müdahil davacılar davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, çekişmeli yerin yol olarak tespit dışı bırakılma işleminin yapıldığı tarihten itibaren dava tarihine kadar davacılar lehine 20 yıllık sürenin gerçekleşmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi Özgül B.'in raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, özellikle davacıların 6 ve 8 parsel sayılı taşınmazlara kadastroca uygulanan tapu kayıtlarının çekişmeli yeri yol olarak gösterdiği ve bu yerin fiilen de yol olarak kullanıldığı anlaşıldığına göre davacıların temyiz itirazı yerinde değildir.
Sonuç: Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 1,10 YTL. bakiye onama harcının temyiz eden davacılardan alınmasına, 28.03.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy