(4721 S. K. m. 1023)
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, 10 nolu parseldeki 292/365 idare payının imar affı kanunları gereğince dava dışı Nebi Yılmaz'a devredildiğini, bu şahsa ait işlem dosyasının yasada öngörülen tarihten sonra idareye intikal ettiğini bilahare dava konusu payın Nebi tarafından Recep Yılmaz'a satıldığını, Recep adına olan kaydın dayanağının sehven ve yasaya aykırı olarak verilen tapu tahsis belgesi olduğunu ileri sürüp tapu kaydının iptali ile idare adına tescilini istemiştir.
Davalılar, davaya konu taşınmazın tescil nedeninin davacı tarafından verilen tapu tahsis belgesi olduğu, murisleri Recep'in iyi niyetle satın alan kişi konumunda bulunduğunu; tapu tahsis belgesinin idari bir işlem olması nedeniyle, idari yargıda iptal edilmedikçe iptal tescil davasının dinlenemeyeceğini belirtip, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, önceki malik adına olan kaydın tahsis yoluyla oluştuğu tapu tahsis belgesinin idari yargıda iptal edilmedikçe, iptal tescil davası açılamayacağı ve Recep Yılmaz'ın tapu siciline güvenerek pay satın alan 3.kişi konumunda bulunduğu gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi Berna Dizdaroğulları Koç'un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
Sonuç: Dosya içeriğine, toplanan delillere hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına özellikle çekişmeli taşınmazın davalıların miras bırakanı adına tescilinin yolsuz olduğu kanıtlanamadığına göre; davacının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 19.10.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy