(4721 S. K. m. 1023)
Dava: Taraflar arasında birleştirilerek görülen davada;
Davacı vekili, müvekkili A.'nin yaptığı işleri anlama yeteneğinden yoksun olduğunu, davalı Mehmet'in annesinin bu durumundan yararlanarak ve onu kandırarak dava konusu 453 ada 1 parsel sayılı taşınmazı temellük ettikten sonra diğer davalı H.'ye devrettiğini ileri sürerek, tapu iptal ve tescil isteğinde bulunmuş, davacı A.'nin dava esnasında ölümü üzerine mirasçısı Bahri davaya katılmıştır.
Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, dava devam ederken ölen davacı A.'nin çekişmeli taşınmazı davalı oğluna satışı esnasında ehliyetsiz olduğu gerekçesiyle tapunun iptali ile A. P. adına tesciline karar verilmiştir.
Karar, davalılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi Uğur Şentürk'ün raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dosya içeriğine, toplanan delillere hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle davacı A.'nin Adli Tıp Kurumundan aldığı rapor ile ilk temlik sırasında ehliyetsiz olduğu ikinci el konumunda diğer davalının ise Türk Medeni Kanununun 1023. maddesinin koruyuculuğundan yararlanamayacağı saptanmak suretiyle yazılı biçimde karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığına göre; davalıların temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 305.70.-YTL. bakiye onama harcının temyiz edenden alınmasına, 17.01.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy