(4721 S. K. m. 683)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, kayden maliki bulunduğu tapunun 5.1.1976 tarih 1 numarasında kayıtlı taşınmazın davalıların haksız olarak kullandıklarını ileri sürerek elatmalarının önlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, taşınmazda atalarından intikal eden payları olduğunu, tapu kaydının bulunduğunu ve uzun süredir zilyet ettiklerini belirterek davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, çekişmeli yerde davacı ile davalı Halil'in kayden paydaşı olup zeminde çekişmesiz kullandıkları yerler bulunduğu, davalı Zehra'nın ise bir müdahalesinin saptanamadığı gerekçesi ile davanın reddine; diğer davalılar Aziz ve Hüsnü hakkındaki davanın ise haklı ve geçerli bir neden olmaksızın ot ve odun yığmak suretiyle müdahale ettikleri gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalılar Halil, Hüsnü ve Aziz Sevindi tarafından süresi ve temyiz edilmiş olmakla Tetkik Hakimi Süleyman Yumma'nın raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Dosya içeriğine, toplanan delillere hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle çekişme konusu taşınmazda davalı Halil'in paydaş olduğu davacı yönünden intifadan men olgusunun gerçekleşmediği, davalı Zehra haricindeki diğer davalıların ise haklı ve geçerli bir neden olmaksızın taşınmazı tasarruf ettikleri anlaşıldığına göre; davalılar Halil, Hüsnü ve Aziz Sevindi'nin temyiz itirazı yerinde değildir.
Sonuç: Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 23.01.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy