MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılan sanığın, denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde, 5271 sayılı CMK’nın 231/11. maddesi uyarınca, hakkındaki hüküm ilk şekliyle açıklanır. Açıklanan bu hükümdeki hukuka aykırılıklar, temyiz veya kanun yararına bozma yoluyla Yargıtayca yapılacak inceleme sonucunda giderilir.
Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işleyen veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyen sanık hakkındaki açıklanması geri bırakılan hükümde, yasal zorunluluklar dışında, mahkemece bir değişiklik yapma imkanı bulunmamaktadır.
Hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılan ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri yerine getiremeyen sanık bakımından ise, yerine getirememe sebebi başta olmak üzere durumu değerlendirilip cezanın bir kısmının infaz edilmemesine, hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine ilişkin yeni bir hüküm kurulabilir.
Somut olayda, mahkemece verilen denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülükleri mazeretsiz yerine getirmeyen suça sürüklenen çocuk hakkındaki hükmün ilk şekliyle aynen açıklanması gerektiği gözetilmeden;
1-Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair önceki kararda TCK'nin 143.maddesi ile 1/3 oranında artırım yapılırken 2 yıl 8 ay hapis cezası yerine 2 yıl 6 ay hapis cezası ve sonuç cezanın buna bağlı olarak 8 ay 26 gün hapis cezası yerine 8 ay 10 gün hapis cezasına hükmedildiği halde, TCK’nin 143/1 maddesi gereğince 1/3 oranında arttırım yapılarak, 2 yıl 8 ay hapis cezası üzerinden indirimler yapılmak suretiyle sonuç ceza açısından kazanılmış hak gözeterek açıklanan hükümde, bu kez hükmün değiştirilmesi,
2- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararında tayin olunan hapis cezasının hükmün açıklanması sırasında ertelenemeyeceği gözetilmeden 5237 sayılı TCK'nın 51. maddesi uyarınca hapis cezasının ertelenmesine karar verilmesi,
3-Daha önce hapis cezasına mahkum edilmemiş olan ve fiili işlediği tarihte 18 yaşını doldurmamış olan suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık suçundan hükmolunan kısa süreli hapis cezasının, 5237 sayılı TCK'nın 50/3. maddesi gereğince, aynı maddenin 1. fıkrasında yazılı seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesinin zorunlu olduğunun gözetilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA, bozma sonrası kurulacak hükümde 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca suça sürüklenen çocuğun kazanılmış hakkının gözetilmesine 25.09.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy