MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
1- Suça sürüklenen çocuklar ... ve ... hakkında kurulan hükümlerin incelenmesinde;
Oluşa ve dosya içeriğine göre, sanıkların savunmalarının suça sürüklenen çocukların hukuki durumlarını etkileme durumu bulunmadığından, tebliğnamedeki suça sürüklenen çocuklar hakkında bozma isteyen düşünceye iştirak edilmemiş; suça sürüklenen çocuk ...’ın nüfus kaydına göre 01/09/1994, suça sürüklenen çocuk ...’ın nüfus kaydına göre 04/11/1994 doğumlu olup 18 yaşını doldurmamış olmaları nedeniyle 12/04/2012, 12/06/2012, 09/10/2012 tarihli duruşmaların kapalı yerine açık yapılması suretiyle 5271 sayılı CMK’nın 185. maddesine aykırı davranılması telafisi mümkün olmadığından bozma nedeni yapılmamış, gerekçeli karar başlığında 13/01/2012 olan suç tarihinin 2011 olarak gösterilmesi, mahallinde düzeltilebilir yazım hatası olarak kabul edilmiş; suça konu otelin çatısından bakır levhaların sökülerek çalınması eyleminin suç tarihi itibarıyla 5237 sayılı TCK’nın 142/1-b maddesinde düzenlenen hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfının değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek aynı Kanun’un 142/1-e maddesi gereğince uygulama yapılması sonuca etkili görülmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükümlerin isteme aykırı olarak ONANMASINA,
2- Sanıklar ... ve ... hakkında kurulan hükümlerin incelenmesinde;
Sanıklar ... ve ...'ın savunmalarının suça sürüklenen çocukların hukuki durumlarını etkileyebileceği ve UYAP kayıtlarından, hüküm tarihinde farklı yargı çevresinde bulunan .... Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda sanıkların başka suçlardan hükümlü oldukları anlaşılmakla; sanıklara duruşmadan vareste tutulmak isteyip istemedikleri sorulmadan ve bu hususta bir karar alınmadan, hükmün açıklandığı 02/04/2015 tarihli duruşmada hazır edilmeyerek hükümlülüklerine karar verilmesi suretiyle, 5271 sayılı CMK'nın 196. maddesine aykırı olarak savunma haklarının kısıtlanması,
Bozmayı gerektirmiş, sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, diğer yönleri incelenmeyen hükümlerin bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA, 25/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy