MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ: Hırsızlık
HÜKÜM: Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Tebliğnamede tekerrür uygulamasına yönelik belirtilen ilamın tekerrüre esas alınamayacağı ve bu nedenle tekerrür ile ilgili bölümün çıkarılmak suretiyle kararın düzeltilerek onanması yönünde görüş belirtilmişse de, Yargıtay 17.Ceza Dairesi’nin 12.12.2019 tarih, 2019/7519 Esas ve 2019/15943 Karar sayılı ilamıyla tebliğnamede belirtilen hususun bozma sebebi yapıldığı, bozma ilamı sonrasında incelemeye konu olan Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2020/104 Esas ve 2020/185 Karar sayılı kararıyla anılan bozma ilamına uyulmak suretiyle bozma ilamının gereği olarak bahsi geçen sanığın suça sürüklenen çocuk olduğu dönemindeki ilam yerine başka bir ilamın doğru olarak tekerrüre esas alınmak suretiyle uygulama yapılmış olması karşısında, tebliğnamedeki görüşe iştirak edilmemiştir.
Bozma ilamı sonrasında düzenlenen tensip zaptında her ne kadar dosya ile ilgisi olmayan Yargıtay ilamından bahsedilmişse de sonraki celsede uyma kararı verildiği anlaşılmakla tensip zaptında belirtilen esas ve karar sayılı Yargıtay ilamının mahallinde düzeltilmesi mümkün yazım hatası olarak kabul edilmesi ile yapılan temyiz incelemesinde;
Dosya içeriğine göre diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Sanık hakkında 53.madde uygulanırken 15.04.2020 gün ve 31100 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile TCK’nın 53. maddesinde yapılan değişiklikle birlikte değerlendirilmesi gerekliliği,
2-Lehe bozma sonrası yapılan yargılama giderlerinin sanığa yargılama gideri olarak yükletilemeyeceğinin gözetilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanık ...’ın temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, bozma nedenleri yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 5320 sayılı Yasa'nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK’nun 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, yukarıda anılan değişiklik sebebiyle; "TCK'nın 53. maddesinin uygulanmasına ilişkin olan tüm kısımların" hükümden çıkartılması ile yerine "5237 Sayılı TCK'nın 53. maddesinin, 5237 sayılı TCK'nın 53. maddesinin bazı bölümlerinin iptaline ilişkin T.C. Anayasa Mahkemesi’nin 24.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren 08.10.2015 tarihli ve 2014/140 E., 2015/85 K. sayılı kararı ve 15.04.2020 gün ve 31100 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile TCK’nın 53. maddesinde yapılan değişiklik gözetilmek suretiyle uygulanmasına" ibaresi eklenmek, hükümden yargılama giderine ilişkin kısım çıkartılarak yerine "Bozma kararı öncesi, kararda belirtilen yargılama giderleri açısından sanıktan tahsiline, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106. maddesindeki terkin edilmesi gereken tutardan daha az olması halinde Devlet Hazinesi üzerinde bırakılmasına, bozma kararı sonrası yapılan yargılama giderlerinin ise lehe bozma olması sebebiyle Devlet Hazinesi üzerinde bırakılmasına" cümlesinin eklenmesi suretiyle, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 17.05.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy