(743 S. K. m. 272, 274)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının temyiz itirazları yersizdir.
2- Çocukların korunması ve velayetin kullanılması kamu düzenine ilişkindir. Medeni Kanunun 274. maddesi koşullarının oluştuğu yönünde bilgi alan hakim çocukların korunması için yeterli tedbirleri (resen) kendiliğinden almak zorundadır. (MK. m. 272) Boşanma sonunda velayeti anneye verilen Serdar'ın da bakımsız kaldığı, babaannenin Serdar'ı yanına alıp baktığı, annenin uzun süre bakım görevini yerine getirmediği ileri sürülmektedir. Davanın anne Gülşen'e yöneltilerek delillerinin sorulması, yasal görevlerinin ağır ihmalinin bulunup bulunmadığının araştırılarak, Serdar hakkında da Medeni Kanunun 274. maddesi gereğince doğrudan bir hüküm kurulması gerekir. Bu yönün düşünülmemiş olması doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Hükmün 2. maddede belirtilen nedenle BOZULMASINA, sair temyiz itirazlarının 1. maddede belirtilen nedenle reddine, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine 22.06.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy