(4721 S. K. m. 469) (818 S. K. m. 41) (1086 S. K. m. 8, 9)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Vesayet ile ilgili tazminat ve diğer rücu davaları vesayet dairelerinin bulunduğu yer asliye mahkemesinde görülür.Görevli ve yetkili mahkemede vesayet dairelerinin bulunduğu yer Akyazı ilçesi olup, bu konudaki kesin yetkili ve görevli mahkeme Akyazı Asliye Hukuk Mahkemesidir. Kesin yetki kamu düzeniyle ilgili olup yargılamanın her safhasında mahkemelerce kendiliğinden nazara alınır. ( TMK. md. 469/2) Bu nedenle dava dilekçesinin yetki yönünden reddi, dosyanın yetkili Akyazı ilçesi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesi gerekir.Bu yön gözetilmeden davaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenlerine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. 07.04.2003
Full & Egal Universal Law Academy