(743 S. K. m. 143) (4722 S. K. m. 1) (492 S. K. m. 30, 32)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı temyiz itirazları yersizdir.
2- Davacı kadının temyizine gelince; Davacı kadının maddi tazminat istemi, Türk Kanunu Medenisinin 143/1. maddesine dayalı olmayıp, alınan eve katkı ile ilgili tazminata ilişkindir. Bu tazminat davası boşanmanın fer'i niteliğinde olmadığından nisbi harca tabidir. Peşin harç noksanı ikmal edilmeden bu konuda davaya devam olunamaz (Harçlar K. md. 30-32). Bu yön gözetilmeden peşin harç noksanı ikmal ettirilmeden bu konuda kesin hüküm oluşturacak şekilde talebin reddi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: 1- Hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerinin 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA,
2- Hükmün 2.bentte gösterilen nedenlerle davacı lehine BOZULMASINA, aşağıda yazılı harcın davalıya yüklenmesine, peşin alınan harcın mahsubuna, temyiz peşin harcını yatıran davacıya geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy