(4721 S. K. m. 166/3)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1-Davalı, 26.4.2004 havale tarihli temyize cevap dilekçesinde, hükme ilişkin itirazlarını bildirerek temyiz isteğinde bulunmuş ise de ( HUMK.433/2 ) temyiz harcı yatırılmadığı gibi, dilekçesinin kaydı da bulunmadığından, davalının temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına,
2-Davacının temyizine gelince;
Taraflar 26.1.2004 tarihli oturumda bizzat beyanda bulunarak, boşanma ve fer'ileri konusunda anlaştıklarını, dosyaya sundukları 15.12.2003 tarihli protokol gereğince boşanma kararı verilmesini istemişlerdir. Beyanları duruşma zaptına geçirilmiş ve imzaları alınmıştır. Bu durumda, Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi koşulları oluşmuştur. Tarafların, Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi kapsamında oluşan ve taraflarca bizzat hakime izhar edilen iradelerinin, serbest iradeleri olmadığına ilişkin kanaatin dayanağı ve gerekçesi gösterilmeden ve hata, hile, ikrah, cebir ve şiddet altında alındığı da iddia ve ileri sürülmemiş ve bu konuda herhangi bir kanıtta getirilmemiş olduğundan bu beyanlarının hakimi bağlayacağı gözetilmeden 166/3. madde gereğince boşanma kararı verilmesi gerekirken, davanın yazılı gerekçe ile reddedilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, davalının temyiz itirazlarının 1.bentte gösterilen sebeple incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17.05.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy