(4721 S. K. m. 175)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm kusur, maddi-manevi tazminat, yoksulluk nafakası, tedbir nafakası, vekalet ücreti yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit kusurlu olduklarının anlaşılmasına ve kadının katkı payına dayanarak maddi tazminat ile ilgili bağımsız bir davasının bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentler dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Davacının davası kabul edildiğine ve davalının da bağımsız bir davasının bulunmadığı nazara alınmadan davalı kadın yararına vekalet ücreti takdir edilmesi doğru değildir.
3- Toplanan delillere göre boşanmaya sebep olan olaylarda taraflar eşit kusurludur. Herhangi bir işi ve geliri bulunmayan davalı kadının boşanma ile birlikte yoksulluğa düşeceği de anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında davalı yararına uygun bir yoksulluk nafakası verilmesi gerekirken bu isteğin tümden reddi de doğru olmamıştır.
Sonuç: Temyiz edilen kararın 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZLUMASINA, hükmün diğer yönlerinin ise 1. bentteki nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.06.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy