MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Bağıştan Cayma - Senet İptali
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Toplanan delillerden bağıştan dönmenin şartları gerçekleşmiştir. ( BK. Md. 244/son) Ancak taraflar arasında düzenlenen 26.03.2003 günlü senette “tarafların bu eşyaları birlikte kullanacakların, her türlü ayrılıkta eşyalarda eksilme olursa aynen yenisi alınarak geline ( davalıya ) teslim edileceği ” kabuledilmiştir. Sözleşme yorumlanırken kullanılan sözcüklerin ötesinde tarafların gerçek ve ortak maksatları dikkate alınmalıdır. (BK.md. 18) Taraflar, eşlerin her türlü ayrılıklarında ( boşanmalarında ) sebep ne olursa olsun senetteki ziynet ve eşyaların kadında kalacağında ittifak etmişlerdir. Sözleşmenin Borçlar Yasasının 19-31 maddelerine aykırı bir yönü de bulunmamaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 14.12.2006
Full & Egal Universal Law Academy