MAHKEMESİ :İzmir 8.Aile Mahkemesi
TARİHİ :6.2.2007
NUMARASI :Esas no:2005/960 Karar no:2007/58
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Eşlerden biri diğerine ait bir malın edinilmesine katkıda bulunmuşsa tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur. (TMK.m.227/1)
Davacı kadının dava dilekçesinde davalı koca adına kayıtlı dava konusu 35 N 8217 plakalı Citroen marka aracın birlikte alındığı gerekçesiyle değer artış payı alacağını talebinde bulunduğu görülmüştür.
Davacı kadının katılma alacağına (TMK.m.231) yönelik bir davası bulunmamaktadır.
Mahkemece yapılacak iş davanın değer artış payı alacağı (TMK.m.227) olarak değerlendirilip olumlu ya da olumsuz bir karar vermekten ibarettir.
Açıklanan yönler gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 22.09.2008 (pzt.)
Full & Egal Universal Law Academy