MAHKEMESİ :İzmir 11. Aile Mahkemesi
TARİHİ :13.02.2007
NUMARASI :Esas no: 2006/811 Karar no: 2007/121
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Davacı eşi ve çocuğunun olmadığını, yeğeni olan davalı S.kendisi ile birlikte yaşayıp aralarında anne-baba ilişkisinin bulunduğunu belirterek davalı S. evlat edinilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 313. maddesi erginlerin evlat edinilmesi müessesesini düzenlemiştir. Davacı tarafından aynı yönde açılan İzmir 9. Aile Mahkemesinin 2005/421 esas-1017 karar sayılı dosyasında tarafların 4 yıldır beraber yaşadığı kabul edilmiş, Türk Medeni Kanununun 313/1. fıkrasındaki 5 yıllık süre dolmaması nedeniyle davası reddedildiğinden kesinleşmiştir. Mevcut davanın önceki açılan davadan bir yıl sonra açıldığı dikkate alındığında yasada öngörülen 5 yıllık sürenin gerçekleştiğinin kabulü gerekir. O halde mahkemece, Türk Medeni kanununun ı maddesinde açıklanan, evlat edinen ile evlat edinilenin kişiliği ve sağlığı karşılıklı ilişkiler, ekonomik durumları evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ve bakım ilişkilerindeki gelişmelerin araştırılması, gerektiğinde bu konuda uzman bilirkişi dinlenerek, gerekçeli ve açıklamalı rapor alınması ve tüm delillerin birlikte değerlendirilerek sonucu itibariyle karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şeklide eksik incelemeyle karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 24.09.2008 (Çrş.)
Full & Egal Universal Law Academy